ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΔΡ. ΔΕΝΔΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ M.D.

Get Adobe Flash player

Ωρες Ιατρείου

 

  • Καθημερινά απο τις 17:00 εώς 21:00.
  • Για οποιαδήποτε επείγον περιστατικό επικοινωνήστε οποιαδήποτε ώρα.

 

Δεύτερη γνώμη

 

  • Αντιμετωπίζεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα;
  • Επικοινωνήστε μαζί μου δωρεάν για δωρεάν ιατρική συμβουλή. Το αξίζεται!

 

Μαστογραφία

Πρόκειται για ακτινολογική εξέταση του μαστού από ειδικό μηχάνημα τον μαστογράφο.


Παραμένει η πρώτη επιλογή για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η μαστογραφία είναι μια απεικονιστηκή μέθοδος  η οποία δεν προκαλεί πόνο, εκτός από ήπια αίσθηση πίεσης στον μαστό χρήσιμη για να υπάρχει όσο το δυνατό καλύτερη απεικόνιση του μαστικού παρεγχύματος.

Η ποσότητα της ακτινοβολίας που δέχεται η γυναίκα είναι πολύ μικρό.

Το υπερηχογράφημα του μαστού δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών αλλά αποτελεί συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας.

Τόσο η μαστογραφία όσο και ο υπέρηχος μαστών καλό είναι να γίνεται στο χρονικό διάστημα από την 5η ως και την 10η ημέρα της περιόδου, υπολογίζοντας ως πρώτη ημέρα την ημέρα που αρχίζει η έμμηνος ρύση.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί η μεγάλη σημασία που έχει η αυτοεξέταση (ψηλάφηση) των μαστών από την ίδια την γυναίκα.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία η ψηλάφηση γίνεται μια φορά τον μήνα πάντα την ίδια ημέρα που έχει επιλλέξει από το χρονικό διάστημα 5ης ως 10ης ημέρας του κύκλου.

 Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση η ψηλάφηση γίνεται πάντα μια φορά τον μήνα και πάντα την ίδια ημέρα του μήνα που η ίδια έχει επιλέξει π.χ. κάθε 1η ή κάθε 15η ή 20η ημέρα του μήνα.

Σήμερα η ψηφιακή μαστογραφία είναι πολύ πιο αξιόπιστη μέθοδος και με λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με την αναλογική μαστογραφία.

 

Ψηλάφηση μαστών

  • Πιέζουμε ελαφρά με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού μας την θηλή για να παρατηρήσουμε εαν υπάρχει κάποιο έκκριμα από τον μαστό.
  • Με τα δυο χέρια στη μέση παρατηρούμε στον καθρέπτη τυχόν αλλαγές στους μαστούς π.χ. εισολκή θηλής, αλλαγή στην όψη της επιδερμίδας των μαστών.
  • Βάζουμε την σύστοιχη παλάμη με τον προς εξέταση μαστό πίσω στον αυχένα ενώ με τα τρία δάχτυλα του άλλου χεριού (δείκτης - μεσαίος - παράμεσος) ενωμένα ασκώντας μικρή πίεση εξετάζουμε με κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από την θηλή και προς τα έξω. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε ύπτια θέση στο κρεβάτι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τον άλλο μαστό αλλάζοντας την θέση των χεριών.