Για Ραντεβού καλέστε μας στο HTML5 Icon 210 76 69 001

ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ - ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Κλιμακτήριος καλείται το χρονικό διάστημα που ξεκινάει περίπου από το 45ο έτος της ηλικίας της γυναίκας και φθάνει μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας.
 
Ενώ ο όρος εμμηνόπαυση αναφέρεται στη χρονική στιγμή που η γυναίκα είχε την τελευταία περίοδο. Βάση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας η χρονική αυτή στιγμή αντιστοιχεί στο 51ο έτος της ηλικίας.
 
Η εμφάνιση ή οχι των συμπτωμάτων και η έντασή τους ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να αναφέρουμε ότι προ της εμμηνόπαυσης, εμφανίζονται διαταραχές της περιόδου (αρχικά συχνομηνόρροια και αργότερα αραιομηνόρροια ή μόνο αραιομηνόρροια) με ή χωρίς την εμφάνιση των εξάψεων.
 
Μετά την εμμηνόπαυση η συμπτωματολογία περιλαμβάνει τις εξάψεις (με διαφορετική ένταση από γυναίκα σε γυναίκα), ξηρότητα κόλπου που προκαλεί πόνο κατά την επαφή, μειωμένη επιθυμία για τη σεξουαλική πράξη, ατροφία του δέρματος, δυσουρία, ακράτεια ούρων, μεταπτώσεις στην ψυχολογική διάθεση.
 
 
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθει ότι:
 
-Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για οστεοπόρωση εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων που είχαν μία προστατευτική δράση στο γυναικείο σκελετό.
 
-Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες παρουσιάζουν τα ίδια ποσοστά με τους άνδρες σε ότι αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω των μειωμένων οιστρογόνων που προστάτευαν το γυναικείο καρδιαγγειακό σύστημα.
 
-Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε φλεγμονές του κόλπου (υποτροπιάζουσες κολπίτιδες) ή της ουροδόχου κύστης (υποτροπιάζουσες κυστίτιδες) λόγω της ατροφίας της περιοχής.