Για Ραντεβού καλέστε μας στο HTML5 Icon 210 76 69 001

FAQS


Πρέπει να κάνω ψηφιακή μαστογραφία?

Για πρόληψη όλες οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω πρέπει να την επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο ανελλιπώς. Μερικές γυναίκες εκφράζουν παράπονα ότι αισθάνονται πόνο από την πίεση που ασκείται στο στήθος τους από το μηχάνημα της μαστογραφίας, όμως είναι αναγκαία η πίεση αυτή για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερη απεικόνιση του μαστού. Η δόση της ακτινοβολίας από την ψηφιακή μαστογραφία είναι ελάχιστη ενώ το κέρδος από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι μέγιστο.

Πόσο ασφαλές είναι το ανδρικό προφυλακτικό?

Είναι μια ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης εφόσον όμως τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις όπως: η καταλληλότητα του προϊόντος, η σωστή τοποθέτηση, η σωστή αφαίρεση και η κατάλληλη χρονική στιγμή τοποθέτησης.
 
Σε ότι αφορά τη προφύλαξη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα το προφυλακτικό δεν είναι 100% ασφαλές.
 
Ο λόγος είναι ότι το ανδρικό προφυλακτικό δε καλύπτει περιοχές όπως η βάση του πέους, το εφηβαίο, το όσχεο με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων όπως: η οξυτενή, τα κονδυλώματα και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων.

Τι είναι η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι?

Καλείται η αδυναμία γονιμοποίησης του ωαρίου της γυναίκας από τα σπερματοζωάρια του άνδρα για τουλάχιστον 1 έτος συχνών, φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.
 
Αιτίες 35% αναφέρονται στον άνδρα, 50% αναφέρονται στη γυναίκα και σε ένα ποσοστό 15% δεν έχουν διαπιστωθεί αιτίες και ονομάζεται ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Τι είναι ο σκληρυντικός - ατροφικός λειχήνας αιδοίου?

Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα του δέρματος που εμφανίζεται σαν μια λεύκη βλάβη στα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας (αιδοίο) και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.
 
Κάνει την εμφάνισή του κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σπανίως προ αυτής. Άγνωστης αιτιολογίας ίσως όμως να οφείλεται σε μια αυτοάνοση παθολογία σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές του ατόμου. Δεν είναι μεταδοτικός.
 
Τα συμπτώματα είναι έντονος και συνεχής κνησμός που μπορεί να προκαλέσει εκδορές στο δέρμα, πόνο στην περιοχή του αιδοίου, δυσπαρεύνια, δυσκολία στην ούρηση.
 
Η θεωρία ότι επί εδάφους του σκληρυντικού λειχήνα μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και από τη βιοψία της βλάβης. Οι βιοψίες πρέπει να ληφθούν από διάφορα σημεία της βλάβης για τον αποκλεισμό τυχόν κακοήθειας του δέρματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει μακροχρόνια χρήση ενυδατικών και κορτιζονούχων κρεμών. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση.

Τι είναι τα οξυτενή κονδυλώματα?

Εμφανίζονται σε ένα ποσοστό 1- 3% των γυναικών. Οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Η.P.V). Μεταδίδονται διαμέσου της σεξουαλικής επαφής. Αφορούν και τα δύο φύλα. Το ανδρικό προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση. Τα οξυτενή κονδυλώματα οφείλουν την ύπαρξή τους κατά ένα ποσοστό 90% σε δύο ορότυπους (χαμηλού κινδύνου για τη δυνατότητα καρκινογένησης) τον 6 και τον 11.

Κάνουν την εμφάνισή τους σαν θηλώδεις ή ανθοκραμβοειδείς εκβλαστήσεις στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, στην περιοχή του περίνεου, γύρω από τον πρωκτό και σπανίως στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας.

Έχουν καλοήθη συμπεριφορά και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον κίνδυνο διασποράς του ιού στις γύρω υγιείς από τη λοίμωξη, περιοχές όπως συμβαίνει με το ξύρισμα ή την τριβή με το σφουγγάρι ή την πετσέτα.

Σε μια γυναίκα με οξυτενή κονδυλώματα χρήσιμο είναι να γίνεται και κυτταρολογικός έλεγχος (τεστ – παπ) και κολποσκόπηση. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιλαμβάνει την εφαρμογή τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ή την καταστροφή αυτών με διάφορες τεχνικές.

Ποιές είναι οι γόνιμες ημέρες της γυναίκας?

Η διάρκεια του εμμήνου κύκλου της γυναίκας (κάθε πότε έχει περίοδο) υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως (περίοδος) ως την προηγούμενη μέρα της εμφάνισης της επόμενης εμμήνου ρύσεως.

Ο μέσος όρος διάρκειας είναι 28 ημέρες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μία γυναίκα με διάρκεια 30 ή 32 ή 22 ή 24 ημέρες έχει κάποιο πρόβλημα αρκεί πάντα η διάρκεια αυτή να έχει μία περιοδικότητα και σταθερότητα.

Αμηνόρροια απουσία περιόδου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Αραιομηνόρροια εμφάνιση κανονικής περιόδου σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 35 ημέρων.
Συχνομηνόρροια εμφάνιση κανονικής περιόδου σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 21 ημερών.
Ολιγομηνόρροια περίοδος μικρότερη σε διάρκεια και ποσότητα αίματος σε σχέση με άλλες φόρες.
Πολυμηνόρροια ή Μηνορραγία περίοδος μεγαλύτερη σε διάρκεια και ποσότητα αίματος σε σχέση με άλλες φορές.
Μητρορραγία εμφάνιση αιμορραγίας κατά ακανόνιστα χρονικά διαστήματα έκτος της κανονικής περιόδου.

ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΩΑΡΙΟΥ μετά την ωοθυλακιορρηξία είναι περίπου 12 - 24 ώρες.

ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ μετά την εκσπερμάτιση εντός του γυναικείου κόλπου είναι 2 -3 ημέρες και σπάνια ως και 5 ημέρες.

ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ για την πιθανότητα καθορισμού αυτών θα πρέπει η γυναίκα να έχει τακτικό κύκλο για τουλάχιστον 6 μήνες και να έχουν μεσολαβήσει 2 χρόνια από την έναρξη της περιόδου (εμμηναρχή).

ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑ η πιθανή ημέρα αυτής υπολογίζεται αφαιρώντας 14 ημέρες από τη συνολική διάρκεια του εμμήνου κύκλου ξεκινώντας όχι από την πρώτη μέρα της περιόδου αλλά από την προηγούμενη ημέρα της εμφάνισης της επόμενης αναμενόμενης περιόδου.
 
Έχοντας επομένως υπόψιν το χρόνο ζωής τόσο του ωαρίου όσο και των σπερματοζωαρίων οι πιθανές γόνιμες ημέρες είναι 2 ημέρες προ της ημέρας της ωοθυλακιορρηξίας η μέρα της ωοθυλακιορρηξίας και 2 ημέρες μετά από αυτή.

π.χ. κύκλος 28 ημερών πιθανή μέρα ωοθυλακιορρηξίας η 14η ημέρα του κύκλου, πιθανές γόνιμες μέρες (12η, 13η, 14η,15η,16η), κύκλος 26 ημέρων πιθανή μέρα ωοθυλακιορρηξίας η 12η ημέρα του κύκλου, πιθανές γόνιμες μέρες (10η,11η,12η,13η,14η).

Ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών δεν αποτελεί μέθοδο για αντισύλληψη και γίνεται κατά προσέγγιση.

Τι είναι η τραχηλίτιδα από τα χλαμύδια?

Τα χλαμύδια είναι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρίς μέτρα προφύλαξης.
Εντοπίζονται στον ενδοτράχηλο (τμήμα του τραχήλου της μήτρας) ή/και στην ουρήθρα.

Η λοίμωξη στη γυναίκα από τα χλαμύδια σε ένα ποσοστό 75% - 80% είναι ασυμπτωματική μολύνοντας το σύντροφό της χωρίς να το γνωρίζει. (Ασυμπτωματικός Φορέας).

Ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό 25% - 20% εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
  • Πόνος κατά την ούρηση.
  • Βλεννοπυώδεις εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο.
  • Κνησμός και ερυθρότητα στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων. Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του κόλπου και της ουρήθρας.
  • Δυσκολία στην ούρηση.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΥΗΣΗΣ
Εξαιτίας της επέκτασης της φλεγμονής (ανιούσα λοίμωξη) μπορεί να υπάρξει φλεγμονή στη μήτρα (ενδομητρίτιδα), φλεγμονή στις σάλπιγγες (σαλπιγγίτιδα), φλεγμονή στη μικρή πύελο (φλεγμονώδης νόσος της πυέλου). Οι επιπλοκές αυτές όπως είναι φυσικό δημιουργούν μεγάλο θέμα για τη γονιμότητα της γυναίκας.

Οι επιπλοκές αυτές όπως είναι φυσικό δημιουργούν μεγάλο θέμα για τη γονιμότητα της γυναίκας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Υπάρχει ασάφεια για τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στο σάκο κύησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή ή τον πρόωρο τοκετό.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
Το νεογνό κατά το φυσιολογικό τοκετό μπορεί να μολυνθεί από τα χλαμύδια και να έχουμε οφθαλμικές βλάβες (επιπεφυκίτιδα) ή πνευμονία.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ
Μόλυνση και φλεγμονή της μήτρας (ενδομητρίτιδα λοχείας) μετά από τον τοκετό.

Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία?

Είναι μία ακτινολογική εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Γίνεται μετά από την έκχυση κυρίως υδατοδιαλυτού σκιαγραφικού υγρού από τον τράχηλο της μήτρας, ενώ παράλληλα εκτελείται μια σειρά από ακτινολογικές λήψεις καθώς το υγρό περνά από τον ενδοτράχηλο προς τη μήτρα και από κει προς τις δύο σάλπιγγες και εν συνεχεία διαμέσου του κοιλιακού στομίου των σαλπίγγων καταλήγει στην κοιλιακή χώρα.

Ο χρόνος εκτέλεσης της εξέτασης είναι 2 - 4 ημέρες μετά από το τέλος της περιόδου και χωρίς να έχουν προηγηθεί σεξουαλικές επαφές.

Αντενδείξεις
 
-Κύηση ή υπόνοια αυτής
-Ενεργή κολπική ή τραχηλική ή ενδομητρική φλεγμονή προς αποφυγή επέκτασή της κατά τη διάρκεια της εξέτασης
-Αλλεργία στο σκιαγραφικό υγρό
 
Ένδειξη
                                                                                                                                                                            
Η κύρια ένδειξη για την εξέταση αυτή είναι η διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας. Οι πληροφορίες για παθολογικές καταστάσεις που αντλούμε από αυτή την εξέταση αναφέρονται στα εξής όργανα Τράχηλος (ενδοτραχηλικές συμφύσεις, τραχηλικός πολύποδας, συγγενείς ανωμαλίες διαπλάσεως του τραχήλου). Μήτρα (πολύποδες, ενδομητρικές συμφύσεις, υποβλεννογόνια ινομυώματα, συγγενείς ανωμαλίες διαπλάσεως της μήτρας π.χ διθάλαμη μήτρα). Σάλπιγγες (απόφραξη της μιας ή και των δύο, υδροσάλπιγγα).

Τι είναι η εξωμήτριος κύηση?

Ο όρος "έκτοπη κύηση" είναι πιο ακριβής ετυμολογικά από τον όρο "εξωμήτριος κύηση". Αναφέρεται στην εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου σε μια όχι ενδεδειγμένη θέση.
Υπό κανονικές συνθήκες το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο μέσο του προσθίου ή οπισθίου τμήματος του πυθμένα της μήτρας. 

Ανάλογα με την εντόπιση της έκτοπης κύησης έχουμε:


  • Σαλπιγγική (σάλπιγγα) είναι η πιο συχνή
  • Ωοθηκική (ωοθήκη)
  • Κοιλιακή (περιτοναϊκή χώρα)
  • Τραχηλική (τράχηλος μήτρας)
  • Κέρας της μήτρας (το σημείο ένωσης μήτρας και σάλπιγγας)

Συμπτώματα
  • Αμηνόροια συνδυασμένη με συμπτώματα κύησης (ναυτία, τάση για εμετό, μαστοδυνία)
  • Πόνος χαμηλά στη κοιλιά
  • Μικρή κολπική αιμόρροια

 
Διάγνωση


Εργαστηριακά στο αίμα έχουμε θετική τιμή της ορμόνης της κύησης (β - χοριακή γοναδοτροπίνη), αυτή αυξάνει περίπου μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση ή τρεις εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Η ορμόνη αυτή αυξάνει συνεχώς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Μέχρι η τιμή να φτάσει τις 1200 μονάδες αυτή διπλασιάζεται περίπου κάθε 2 ημέρες μετά ως τις 6000 μονάδες αυτή διπλασιάζεται περίπου κάθε 3 ημέρες και από τις 6000 μονάδες και άνω αυτή διπλασιάζεται περίπου κάθε 4-5 ημέρες. Σε μία έκτοπη κύηση ο διπλασιασμός της ορμόνης αυτής δε συμβαίνει ομαλά κάθε 2 ή κάθε 3 ημέρες.
 
Υπερηχογραφικά έχουμε την απουσία του σάκου της κύησης εντός της μήτρας σε ότι αφορά τη σαλπιγγική, ωοθηκική, κοιλιακή έκτοπη κύηση όταν οι τιμές της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι περίπου 1500 - 2000 μονάδες.

Τι είναι η κολπίτιδα - τραχηλίτιδα?

Πρόκειται για μία φλεγμονή που αφορά άλλοτε τον κόλπο και το τράχηλο (εξωτραχηλίτιδα) και άλλοτε μόνο τον τράχηλο (ενδοτραχηλίτιδα). Οφείλεται σε μικροοργανισμούς που με εξαίρεση ίσως του μύκητες και τη Gardnerella vaginalis που βρίσκονται και στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, μεταδίδονται διαμέσου της σεξουαλικής επαφής. Η θεραπεία που δίνεται στη γυναίκα καλό είναι να την ακολουθεί και ο σύντροφος έστω και προληπτικά για την αποφυγή επαναλοίμωξης της γυναίκας.